Rólunk

Rólunk

Rólunk

Az érseki kő olyan tufakőzet, amelyet az építészek évszázadok óta használnak tartósságának, szépségének, eleganciájának és kiváló megmunkálhatóságának köszönhetően.

A tufa egy természetes, vulkanikus kőzet, a Mátra 20 millió évvel ezelőtti vulkáni kitöréseinek szórt anyaga; meleg érzetet keltő díszítőkő, melyet már a rómaiak is alkalmaztak villák, fürdők és gyógyfürdők építéséhez, a középkorban pedig várakat és városokat építettek belőle. A tufa Eger és környékén évszázadok óta a legjobb minőségű díszítő- és építőkőnek számít, az ebből készült történelmi épületek a mai napig a tartósságot és az állandóságot jelképezik, mint pl. dzsámi, egri Minaret (Európa legészakabban fekvő ma is álló minaretje); egri Püspöki Palota; Líceum (Eszterházy Károly Egyetem); főszékesegyház (Bazilika), valamint számos templom a városban és környékén.

Az érsekikövet a mai modern építészet újra felfedezte, legszebb példáit a Demjéni Termál Völgy turisztikai létesítményeiben láthatjuk, több ezer négyzetméteren: lsd. Cascade Hotel és Barlangfürdő; Egri Korona Borház, Borfalu és Wellness Hotel; Demjéni Termáltó Fürdő stb. Ezekben a épületekben érseki kőből készültek pl: teljes homlokzatburkolatok, árkádok, oszlopok, teraszburkolatok; a belső terekben pedig látványfalak, oszlopok, faragott ajtókeretek, vizes látványelemek, illetve a barlangfürdő folyosórendszerében kerítések, lépcsők, modern stílusú baluszteres mellvédkorlátok stb.

Tevékenységeink

A kiváló tulajdonságokkal rendelkező, szép, elegáns és időtálló érseki kő számos célra felhasználható, az Ön igényeit mindig a legtökéletesebben ki fogja elégíteni.

Kőburkolat és díszkő előállítás
99%
Egyedi kőtárgyak és kőtermékek készítése
98%
Kő alapanyagok gyártása
97%
Kőfejtés és kőfeldolgozás
94%